Tips om je kind te helpen in deze onrustige periode tijdens de Feestdagen.

Ik merk dat er op dit moment veel ouders een afspraak maken voor hun kindjes. Ze bellen me dan op met het verhaal dat ze niet weten wat er aan de hand is, maar dat hun kind van de ene dag op de andere dag  totaal zo anders is geworden. Als ik dan vraag of dit misschien te maken heeft met de tijd van het jaar is het vaak gelijk duidelijk.

Wat een super leuke tijd zou kunnen zijn met Sinterklaas, Kerst en Oud en Nieuw resulteert vaak voor veel ouders en kinderen in een overprikkelende, angstige en vermoeiende tijd!

Steeds eerder in het jaar liggen in de winkels vol met Sintjes en Pietjes. Op tv wordt reclame gemaakt over het Sinterklaasjournaal en andere films en feesten.

Het is dan ook niet gek dat kinderen onrustig worden, slechter slapen, druk zijn en veel huilen.

Zo’n spannende tijd, al die verhalen over “ grote geheimen” Pieten die in huis komen terwijl je slaapt, de liedjes de verhalen die niet altijd even duidelijk zijn. Voor kleine maar ook groteren kinderen is dit best een spannende tijd. Voor velen is het niet echt feest omdat de spanningen zo hoog zijn dat echt genieten niet echt meer gaat.

Naast de spanning merken kinderen ook op dat er hun ouders drukker zijn, dingen achterhouden en geheimen hebben. Logisch zou je zetten, maar dat is voor kinderen natuurlijk niet zo, want zij begrijpen niet wat wij wel weten. Dus ook dat merken ze op.

Ook op de kinderdagverblijven en scholen is het een stuk drukker dan normaal. het begint natuurlijk in Noord-Holland al met het knutselen van de lampion waar ze op 11 november mee langs de deuren lopen. Daarna volgt de aankomst van Sinterklaas dus wordt de klas binnen enkele dagen omgetoverd met cadeautjes, pietjes en slingers. Binnen 2 weken leren de kinderen sinterklaas liedjes, knutselen pietjes en Sinterklaasjes en alles gaat deze weken over het grote feest van 5 december.

Zodra dit feest is geweest wordt alles opgeruimd en staat de kerstboom er al weer.

Pffff voor volwassenen is dit al een uitputtingslag laat staan voor die kleintjes!

Dus het is niet zo gek als ze met Oud en Nieuw veranderd zijn in huilerige, opstandige, onhandelbare of juist angstige en vermoeide kinderen.

Logisch dat ouders vaak in januari opgelucht zijn dat deze periode voorbij is.

Hoe jammer is het dat je niet als ouder deze laatste weken van het jaar niet echt kan genieten van het feest van Sinterklaas, Kers en Oud en Nieuw. Hoe zou je dit anders kunnen aanpakken?

Tip 1: 

Bereid je kind goed voor! Vertel wat het kan verwachtten en wat er gaat gebeuren.

Tip 2:

Spreek duidelijk af wanneer je kindje zijn/haar schoen mag zetten, dat voorkomt een hoop onrust. Je kan het op een kalender aangeven zodat het duidelijk is.
Sleep je kindje niet mee van het ene feest naar het andere. Kies waar wel en niet en laat ze anders thuis met oppas of oma en/of opa.

Tip 3:

Maak het niet te spannend, vertel dat zwarte Piet het cadeautje neerlegt en weer snel weggaat of dat hij het ’s avonds langs brengt als Papa en Mama nog op zijn. Voor sommige kinderen is het traumatisch om te bedenken dat er een vreemde in huis komt terwijl iedereen ligt te slapen.

Tip 4:

Bepaal van te voren wat je je kindje laat kijken op tv. Het Sinterklaas journaal is altijd best spannend, als je dit wilt kijken, kijk het dan samen en vertel indien nodig dat het een verhaal is en dat het altijd goed komt, daar zorgt Sinterklaas wel voor.

Tip 5:

Zorg voor voldoende nachtrust, laat het juist in deze tijd veel slapen, desnoods ’s middags ook nog even.

En natuurlijk de laatste Tip geef je kindje een Bars behandeling, dit zijn punten op het hoofd die zachtjes worden aangeraakt. Hierdoor komt je kindje meer in verbinding met zijn of haar lichaam, worden alle spanningen afgevoerd en komen alle prikkels niet meer zo erg binnen.

Deze methode kan je als ouder zelf leren of je kan een afspraak maken voor een korte behandeling.

Voor hele jonge kinderen duurt dit niet langer dan een minuut of 15 tot voor wat oudere kinderen  30 minuten. Als je het zelf geleerd hebt kan je zelfs je kindje deze behandeling geven voor de tv.

Wil je hier meer informatie over neem dan contant met mij op of kijk op de webstie voor reacties van ouders en de werking van deze methode.  www.bliss-you.nl info@bliss-you.nl

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *